...glöm inte vilken skatt en vanlig dag är...

...glöm inte vilken skatt en vanlig dag är...

lördag 23 maj 2009

Smör...

Är inne lite på det här med att äta mat som inte innehåller så många tillsatser.....Är ingen radikal typ men det är alltid kul att pröva på om man hittar något nytt och enkelt:) Fick häromdagen ett recept på smör som man kan blanda till själv. Tänkte slänga ut receptet här så får ni pröva om ni är intresserade!

500g rumsvarmt riktigt smör
4dl rypsolja
4dl kokt avsvalnat vatten

Blanda allt och arbeta ihop det med en handvispel. Det tar ganska länge och man hinner tänka att det inte blir till nåt men sen blir det faktiskt riktigt bra:) "smeten", som du kan hälla i vilken skål som helst,  stelnar i kylskåpet sen men blir inte så hård som smör utan mer som margarin, typ Keijo eller liknande.
Man kan riktigt bra halvera receptet första gången så blir det inte så mycket ifall det inte faller i smaken:) Och det bästa av allt! Armhänget får sig en rejäl omgång:)
Ha en riktigt skön fortsättning på helgen!!!

måndag 18 maj 2009

Får jag lov att presentera.....

....våra nya familjemedlemmar Stampe och Tufsen!

I snart två veckors tid har vi sedan barnen somnat på kvällen tillbringat tiden i garaget. Där har vi (läs min man) gjort i ordning en kaninbur till våra nya vänner, alltså kaninvänner;) På lördag kväll var allting klappat och klart (förutom målning av utsidan) och på söndag morgon då vi satt och åt frukost fick barnen smörgåsen i halsen då de upptäckte den utanför fönstret:) Igår på eftermiddagen efter att vi halvvägs hälsat på min syster och ätit hennes goda bullar, hämtade vi hem dem och nu har de fått installera sig i sitt nya hem. Vi ska hoppas och tro att glädjen över dem håller i sig många år framöver:)

torsdag 14 maj 2009

Kalasdax

Denna vecka har jag nog rekord i att inte sitta vid datorn....vilket i sig är väldigt sunt och bra på alla sätt men sen tar suget av att få se något inspirerande överhand och man bara måste ta en liten, liten svängom i cybervärlden....konstaterar att jag inte har något speciellt spännande att komma med för tillfället:) I morgon ska vi ha 9-års kalas så vi har förberett det lite grann....

Ute i garaget håller vi som bäst på att bygga en kaninbur som barnen INTE vet om. På söndag ska familjen nämligen utökas med två långhåriga dvärgkaniner SCHHHHHH!!!De vet som sagt ingenting...Ska se vad det blir till:) Har slipat halva utebordet men inte hunnit med mer eftersom vi har haft ca 1000 andra saker just denna vecka....rådgivning, läkare, sångfest, frissa, möten och ja det tar inte slut...men som tur är kommer det en natt efter varje dag:) så man får åtminstone lite vila och drömma sött;) Ha en riktigt skön helg allihopa!!!

söndag 10 maj 2009

Utehörna

Blev så otroligt inspirerad av Gammelgårds planteringsbord som hon gjort där ute för en tid sen.....tänkte att det vill jag åxå ha en dag då jag får tid lust och ork....tydligen fick jag lust och ork nästan på en gång:) Har hela veckan gjort lite i taget och idag, morsdagen till ära, fick jag lite tid att färdigställa verket. Det hela började väl med att jag hittade en gammal dörr som bara var gjord av gamla brädor....såg ut som en passande bordsskiva till ett "planteringsbord" tyckte jag. Så tankarna snurrade vidare...hade  lite stenplattor som förr fungerat som "brostein" här utanför den gamla kvisten, lade ut dem så där småslarvigt och ojämt i närmsta bästa hörn eftersom jag inte orkarde vara så noga, den biten står min äkta hälft för och han var ju inte närvarande:) Sen spikade jag och lillabror i huset ihop något som storasyster trodde var nya trähästar till henne, men som dock var tänkt som ett sorts underrede till dörren. Brädorna hittade jag bakom en lada som vi har här på gården och skred till verket med sirkelsåg och allt....lillebror frågade då jag ivrigt rev i gång med sågandet -Mamma! kan du bygga??? bara du aktar dig för sågen! vet pappa om att du kan? Tyckte väl att det var konstigt att jag så i all hast började såga och spika helt frenetiskt då det nästan alltid är pappa som står för den biten:) Nåja....vackrare skapelser har väl världen skådat, men för mig duger det:) bara jag slipper stå vid köksbordet då jag ska plantera och greja är jag nöjd;)Farmors gamla lerkrukor fick hedersplats på hyllan och hennes gamla kratta som jag hittade upphängd i ett träd är bara ett måste att ha där:) Så nu ska det väl snart bli invigning ska vi tro:) Hoppas ni alla haft en skön helg!

onsdag 6 maj 2009

vårt dagliga bröd

Har alltid gillat att baka men oftast inte haft tid eller ork till att göra det. Men nu då jag bara är hemma har jag gått in för att baka
vårt dagliga bröd (för man sitter ju bara och rullar tummarna då man "bara" är hemma). Så ungefär en gång i veckan, ibland mer ibland mindre, så har jag något som jäser under duken:) Idag blev det vanliga rågbröd med hål i mitten:) Ibland brukar jag tänka att man borde samlas till brödreceptsutbytningtalko, oj vilket ord, så skulle man få lite mer vaiation i tillvaron. För oftast blir det bara det samma av någon konstig anledning:)

söndag 3 maj 2009

utemöblemang


Vi har ett bord som fanns här på vinden då vi började renovera. Ett stort kvadratiskt 8 personers bord. Hittills har det fungerat som arbetsbänk, sågbord, balkong(barnen)och allt möjligt bord utomhus. Efter att den värsta byggboomen var över så hamnade det ut i lidret och där har det stått nu ett år åtminstone. Har länge funderat att vi borde ha något sorts utemöblemang men har inte kommit till skott eftersom vi inte riktigt vet hur vi vill ha det här ute på gården.....men varför då inte ta det man redan har tänkte jag och tog fram bordet i solen och började skrapa bort målet. Och skönheten började komma fram sakta men säkert:) Bordet har inte en ända spik i benen utan är pluggat i hörnen och själva bordsytan är gjort av brädor.....Ska låta det torka nu en tid eftersom det var ganska fuktigt, sen ska jag dränka in det med linolja och måla det med en linoljefärg (från Lundagårds). Ska se lite hur det börjar bete sig om jag målar det alls men det får tiden lite utvisa.
Behöver ju också stolar till det hela men fundrar på att helt enkelt ta gamla omaka loppisstolar....tror det blir bäst så:) Så det blir att ta en sväng snart till ett bra stolloppis! Ha en riktigt skön början på veckan allihopa!!! Hoppas på skönt väder!