...glöm inte vilken skatt en vanlig dag är...

...glöm inte vilken skatt en vanlig dag är...

fredag 27 februari 2009

Nystädat....

Då var det fredag kväll och stugan är nyskurad...måste passa på att ta en bild;) Här är vår hall som är ett rum med fyra dörrar och två dörrhål. En dörr ner, en dörr upp, en dörr till vårt gäst wc och en dörr till vårt badrum. Badrumsdörren som skymtar i gult började jag så hurtigt skrapa målet av sommaren då vi renoverade men hann inte få den färdig. Sen visade det sig att det var just badrumsdörren som jag börjat med och det är ju inte en dörr man vill vara utan så länge så det har bara lämnat....hmmm...tröskeln mellan rummen är på reparation....















Förklädet som syns är min farmors serveringsförkläde. Förr skulle unga flickor eller kvinnor ha sitt eget förkläde då de serverade på bröllop. Tycker det är kul att kunna ha just hennes hängandes här på en klädhängare som farfar gjort:)



...tur att inte jag ska ha förklädet....har nog ingen sån midja direkt....
Ha en riktigt skön helg alla ni!!!

tisdag 24 februari 2009

Utslagen...


Tänk vad en tulpan kan vara vacker när det är helt utslagen. Är jag lika vacker måntro då vårt minsta troll skrikit så mycket att jag känner mig alldeles utslagen? Hmmm....det är frågan....Tänk att något så oskyldigt som en liten osaltad potatis kan få tillvaron så upp och ner....hmmmm....

torsdag 19 februari 2009

Lilla huset på prärien...


Tänkte visa vårt lilla hus på prärien......alltså ett wc.....ett pytte wc....som är jätte svårt att fota för där är så smått och så finns där inget fönster(och så ska vi inte tala om vår kamera)....men går dock bra att använda ändå:) Blev lite trångt med bara ett wc så då tog vi det restmaterial vi hade och svängde ihop detta. Naturstenarna på golvet tog min pappa hem från Estland för en struntsumma och handfatet var det billigaste vi hittade. Skåpet under är bara ihopsvängt av några limträskivsrester....på hyllan finns farmor och farfars gamla potta som fanns kvar här...dock oanvänd......sägs det åtminstone:)



....så har vi återanvänt "fisluckan" i taket som vi bara skrapade målet av....


Även god lektyr hör ju till;)


onsdag 18 februari 2009

småpyssel....

Hälsade på hos Lundagård härom dagen och inhandlade lite smått och gått:) Fick tag i en liten pall som jag länge sökt för att ha till sonens mini-skrivbord...fast jag inte tänkt måla den så gjorde jag det ändå...e lite förtjust i att det syns historien om vad möbeln varit med om:)




Sen köpte jag en fin låda som ännu inte riktigt har hittat sin plats, flyttar runt den lite för att se var den sku passa:) På bilden syns också min julklapp, ett medicinskåp som jag tycker jätte mycket om;)

fredag 13 februari 2009

Trevlig vändag!


Här ska vi frossa i nybakta bullar vändagen till ära. 
Önskar er alla en riktigt skön vändag och helg!!!

onsdag 11 februari 2009

Vårt nuvarnade projekt.........

Hur länge hade du tänkt stanna hemma??? fråga min gubbe här om dagen....vadå, sa jag, hade ju tänkt stanna läääänge den här gången hade VI ju tänkt (på mammaledigt alltså)....Kan jag inte få bygga vinden färdigt innan du ska ha ändrat om hela nedre våningen som vi just och just fått färdigt.....jo jo men vad har det med mitt hemmavarande att göra???.......Du hinner tydligen tänka allt för mycket!!!

Så det är som sagt vinden som står högst upp på listan just nu, för de som bygger, och för oss andra snurrar tankarna alltjämt vidare på allt annat.....

Här är trappan som vi bara ska putsa upp och ev måla...den är superskön att gå i:)


Det blir ett stort rum i mitten med hög takhöjd och sen ett sovrum åt var sida och ett wc och en skrubb på "sneidona".
Här är stora rummet mot daglyktan..........

......och här är stora rummet framåt över kvisten
Här är då storskrubben där vi också ska göra rum för pyssel för stora och små....
Sen blir det sovrum.......

och ett till sovrum....
....och så till sist ett wc som ni alla ser ;)
som ni ser är det endast några lister kvar....det lär ta sin tid, men det får det göra också. Med en heltidsarbetade man och tre barn kan man inget annat.

måndag 9 februari 2009

slutspurten...

Jaa, vet inte riktigt var jag ska börja...
Vår äldsta dotter skulle börja förskolan då på hösten -06, därför var vi tvungna att flytta från stan trots att vårt hus inte gick att bo i ännu. Vi fick då äran att bo i ett sommartorp som min moster äger här ganska nära. Det kunde jag nästan skriva en egen historia om;)Det var tre spännande månader som vi aldrig kommer att glömma! Tacksamma är vi dock att vi kunde få den möjligheten så slapp vi packa upp och packa ner för bara några veckor. De flesta möblerna sålde vi på loppis, hade inte skaffat så mycket eftersom vi hela tiden tänkt att vi köper först då vi vet var vi ska bo på "riktigt".

Vi började med att få taken målade av en bekant, det var lyx! Sen e det ju det här med lister........men lite i gången så kommer även de sig dit:)



Sen var det köket....

Det var en skräckblandad tjusning:) Börja "råm" första gången jag såg dem:)skåpen alltså. Hade en bild så klar i huvet hur skåpen sku se ut, men de fanns inte att fås förrän följande sommar...så det blev något ditåt. Helt ok nog men...än har vi inte färdigt med den saken om vi säger så;)
en till bild från köket...

Tapeterna kom upp...


målade väggen bakom spisen för hundradefjärde gången...prövade med lite olika färger...fastnade till slut för denna.

och så slätspont i hallen som vi även lagat i kvisten och som kommer på hela övrevåningen, dock i vitt.


Golven slipades, lutades och vitoljades. Tog rätt lång tid eftersom man inte kunde gå på dem förrän några dagar efteråt.
Dagen före vi flyttade in kom diskbänken efter mycket om och men. Så vi fick till slut alla kranar och wc byttan kopplade. Hade inte tänkt visa så mycket av familjen men jag måste bara sätta upp en bild på den första kvällen i nya badrummet...blev nog bättre sen:)

Jaa, det var i mycket korta och hoppiga drag vad vi gjort här nere...sen har ju hela utsidan fått nya skivor och bräslåning. Ja så har vi ju byggt ett garage också för vi hade ingenstans att sätta in ett nytt värmesystem.Det blir ju aldrig riktigt färdigt...men det är bara roligt, för vad ska man göra då??? Vinden är det nu som gäller och fast det går lååångsamt är det riktigt kul!!! kommer nog mera bilder på det åxå!


torsdag 5 februari 2009

liten fortsättning...

Okej då! Min gubbe har mobbat mig över förra inlägget då jag skrivit att huset blev så fyrkantigt då det blev tillbyggt....ja ja alla hus är väl fyrkantiga! KVADRATISKT är väl det rätta ordet....så var det ur värden:)

När vi kommit en bra bit på väg innomhus så kom våren och sommaren emot. Då blev det dags för att göra om hela taket, bygga kvist och en daglykta bakpå huset. Så vi började med, eller alla andra utom höjdrädda jag, att plocka ner cement tegelpannorna på huset och riva det som fanns på övervåningen. Trots att där bara funnits enkla "sommarrum" så blev det en hel del bråte ändå.


Första gången vår ansvariga byggmästare kom upp på vinden sa han
- Oj! det här taket hålls nog bara upp i praktiken, i teorin vore det omöjligt. Tegelpannorna var supertunga och taket rätt stort, ändå fanns där bara två bärande takstolar, som heller int va så hela. Så det känndes heeelt rätt att göra om hela takkonstruktionen:)





När så allt var utrivet och tegelpannorna var nerplockade så började vi grunda för den nya kvisten. Den spirades upp i ganska rask takt, så även daglyktan bakåt.



På den nedre bilden ser man alla "glisbrääde" som spikades dit på talko innan plåtslagarna kom och gjorde sitt. Det gamla "pärttaket" fick lämna där under. Det har aldrig funnits några alternativ till falsad plåt så det blev det. Den sommaren var det torka, och det var vår lycka för under tiden vi hade "bort" taket regnade det en gång:) så ibland har man tur!

Tiden för vår byggare (hade avtalat före hur länge han sku vara) började nå sitt slut så så fort taket var fixat och allt det andra uppspirat så lade han sin sista månad på att laga vårt badrum helt färdigt. Vi ville prioritera det som vi inte ville pruta på, och det kändes som om badrummet var det viktigaste att få fixat innan han slutade. Så här såg det ut då han började...

...men det blev nog bättre...golvvärme lades in både i badrummet och i det nya kvistgolvet, annars blev det värmebatterier i resten av huset




Då hösten kom blev det dags för det roligaste:) Inredningen!!! men den måste jag ta en annan gång....amning och nattas väntar...

tisdag 3 februari 2009

Graviditet...

Min man brukar säga att det var hans graviditet och förlossning som ägde rum då vi renoverade, kanske för att det tog oss 9 månader från första rivningsdagen till att vi flyttade in:) Fast inflyttningen var nog inte smärtsam direkt, enbart en glädjens dag!

Vi började som sagt med att riva den nedre våningen. Vi rev ut så att endast stockarna och taket o fönstren fanns kvar. Barnen fanns mitt i röran som ni ser, kanske inte alltid så smart, men de lever än:) Fyllningen i golven (sågspån, kol, kalk) sparade vi också eftersom de var väldigt "rena" och välpackade men golvplankorna var i väldigt dåligt skick så dem var det bara att hiva ut.




Jag sprang omkring och fotade som en galning och var helt fascinerad över alla gamla tapeter som kom fram

Huset har från första början varit hälften mindre och på en stock hittade vi inskrivet att huset blivit hitflyttat 1909 från ett ställe i byn. Sen blev det tillbyggt dubbelt på 1940-talet, därför är huset så fyrkantigt.



Det som är intressant i kråksången är att huset, innan det blev tillbyggt, lär ha haft en likadan hög kvist och samma röda färg som vi har lagat nu:) Tyvärr finns inga bilder på det, endast en farbror som har minnen från den tiden, men vackert så.

I en månade rev vi. Sen anställde vi en byggkarl som byggde tre dagar i veckan. Dessa dagar var min gubbe och min pappa med och hjälpte till. De andra dagarna hämtade de material, laga el o fixade. Jag jobbade under denna tid och gubben var vårdledig. Hans mamma skötte barnen de dagar han byggde så på det sättet kunde han vara med.

Nytt innertak, ny el, ny vvs, nytt golv, ny isolering (ekovilla) och skivade väggar + en ny kakelugn blev resultatet av några månaders byggande.
Mera kommer sen.......

måndag 2 februari 2009

Hur det hela började...


Det var då frun i huset ännu var ung, vacker och full av energi, då vi ännu hade mark o penni o man hade byxorna högt uppdragna i midjan som hon gick med sin pojkvän efter vägarna och funderade över livet och framtiden. Då pojkvännen såg det som en gång varit min farmor o farfars hus, men som då var i någon annans ägo, sa han
-Tedee ska vi bo!
Eftersom jag bott hela mitt liv bara ett stenkast därifrån besvarade jag bara hans yttrande med ett litet fnys. Jag ville ju se världen, som jag trodde fanns i stan:)
Så småningom blev vi man och hustru och fick vår första trollunge, och bodde i stan. Hela tiden fanns farmors o farfars hus i bakhuvudet, för fast jag fnyst åt saken först så började jag mer och mer förstå att det nog var på landet vi hörde hemma. Vi ritade och funderade hur huset skulle se ut om vi renoverade det in i minsta detalj. Men som sagt var ju inte huset till salu...åren gick och vi började se oss om efter en tomt att bygga på. Men inget passade oss! (Efteråt har jag många gånger tänkt att vi nog inte ville hitta nåt heller;) Vi bestämde oss sen för ett nyckelfärdigt hus som sku vara enkelt och tomten, jaa kanske det int va så stor skillnad, vi lägger huset på nåt ställe bara....dagen före vi skulle skriva huskontrakt, blir farmor och farfars hus till SALU....och gissa vem som blev nya ägare? Jo det var ju VI förstås! och vi har ALDRIG, aldrig ångrat det utan snarare bara upptäckt att det var HELT rätt för oss....så 1:a februari för tre år sen fick vi nycklarna hit till vår stuga och sen dess har det pågått mer eller mindre renovering...mera om det snart!

söndag 1 februari 2009


Sen fick jag även upp mina nya loppis gardiner. 3 eruo per gardin, så borde det alltid vara!!!

Februari...


Fick en härlig kalender till julklapp, måste bara få visa bilden för februari!